De verwondering

Ge denkt dat het een straf is, dat gij mij steeds weer tegenkomt in uw breinbrouwsels, dat wij elkaar daar lukraak raaklopen, maar de ware straf zult ge pas ontwaren, wanneer ge plots uzelf tegenkomt.

synopsis

In de keldercel van een psychiatrische instelling poogt Victor-Denijs de Rijckel, een voormalige leraar Engels-Duits, amechtig zijn gedachten en herinneringen te ordenen. De wankele toestand van zijn geest maakt het voor hem haast onmogelijk om nog een correct onderscheid te maken tussen begoocheling en werkelijkheid, tussen droom en verlangen, tussen muze en melancholie, tussen zichzelf en een ander.

Met De verwondering pakt Filologica, iets meer dan een halve eeuw na de publicatie van Hugo Claus’ gelijknamige roman, uit met een prestigieus project: een toneelstuk dat los gebaseerd is op een haast onmogelijk te ensceneren meesterwerk. De poëtische schriftuur van Yannick Van Puymbroeck vloeit harmonieus over in de cryptische, soms burleske, soms horribele beeldenwereld die hij met zijn dwarse regie creëert.