Vergelding

“In het Oost-Vlaamse Rupelmonde, een deelgemeente van Kruibeke, zou zich enkele minuten geleden een brutale steekpartij hebben voorgedaan. Een onbekende gewapende man zou het plaatselijke kinderdagverblijf Het Bleitsmolleke zijn binnengedrongen en zou talloze kinderen en de aanwezige begeleiders hebben aangevallen. De man zou daarbij enkele dodelijke slachtoffers hebben gemaakt. Op het moment van de feiten zouden er een dertigtal baby’s en peuters in de crèche aanwezig zijn geweest. De dader zou nog voortvluchtig zijn. Het nieuws is nog niet officieel bevestigd door de politiediensten.”

Een man uit Rupelmonde, een klein dorp in het rustige Waasland, zit in de buurt van de Scheldedijk te genieten van zijn vrije dag, wanneer hij via de radio vol ongeloof de eerste geruchten over een daad van de lafste soort hoort binnensijpelen. De aanval van een onbekende op een kinderdagverblijf zorgt ervoor dat hij, net als de hele omgeving, in geen tijd overtrokken raakt door een wirwar van ongeloof, angst en onmenselijk verdriet. En dan dwingt het toeval hem om zijn verantwoordelijkheid op te nemen…

Vergelding, het vierde toneelstuk van Yannick Van Puymbroeck, schetst in een eenheid van plaats en handeling een grauwe wereld van verliezers, een wereld waarin mensen gedwongen worden om zowel aan zichzelf als aan de anderen te denken, een wereld waarin elke daad verregaande consequenties in zich draagt. De rauwe, expliciete enscenering confronteert het publiek met de spiegel van de dystopische werkelijkheid.

 

© Dries Vermeulen